El system – ledningssamling

Samling af ledninger og stik.

El-installationerne i en båd skal man være omhyggelig med at udføre, hvis man gør det selv.

Her er et par tips, man kan have glæde af. For det første skal man have så få samlinger som muligt. Når ledninger og stik samles, skal man gøre det på en måde, således at saltmættet fugt ikke kan komme ind og påvirke ledningsforbindelserne.

Da de fleste ledninger, af hensyn til ledningsevnen, er lavet af kobber, er der en stor risiko for tæring. Man må huske på, at luften i en båd er meget mere fugtig, end den er i ens hjem, hvor der er varmt og tørt hele året rundt.

Samling af ledninger med kontakter o. lign. gøres meget tit med ”spadeforbindelser”. Disse kan købes i løs vægt til montering på ledninger. Hvis det gøres rigtigt, er det en udmærket måde at koble ting sammen på, men desværre kan man let komme til at lave løse forbindelser, der senere kan resultere i at apparaturet svigter, eller endnu værre, i brand. Man skal bruge en tang, der er beregnet til disse spadeforbindelser (kan købes specielt til dette formål), idet de er ”født” med en isolerende kappe. Denne kappe bliver klemt sammen med metallet, rundt om ledningen. Hvis man bruger en almindelig fladtang, så har man lavet sig selv problemer, som blot venter på at blive ”udløst”.

Jeg stoler ikke hundrede procent på denne metode, derfor køber jeg altid spadeforbindelser uden isolering. Jeg klemmer metallet rundt om ledningen, lodder den herefter, hvorefter jeg til sidst benytter krympeflex som isolering. Men, inden jeg skubber krympeflexen over stik og ledning, smører jeg lidt syrefri silikonefedt på samlingen, dette som en ekstra sikkerhed mod fugt. Det færdige stik er en robust forbindelse.

    

Når jeg samler ledninger, benytter jeg samme metode. Jeg lodder forbindelserne sammen, kommer silikonefedt på samlingen, og krymper krympefleks over samlingen. (Husk at skubbe flexen ind på en af ledningsstumperne inden samling, det er lidt dumt bagefter at stå med flexet i hånden uden mulighed for at skubbe det ind over samlingen, - jeg har selv prøvet:-)

    

Til samling af ledninger og stik benytter jeg også silikonefedt. Kom blot rigeligt ind i stikket, efter at ledningerne er skruet/loddet i stikket, inden det færdigsamles. Iagttag (foto), at de to ledere, ved ledningssamlingen ikke kan komme i kontakt med hinanden inde under krympeflexet, da de er bøjet til hver side efter lodningen.

Den fedt, jeg anvender, kan købes i autoudstyrsforretninger. Fedtet er godkendt til alle samlinger, også drikkevandssamlinger, og er derfor udmærket til mange formål ud over det ovenstående: Utætheder ved gummilister, samling af slanger hvor disse er svære at få samlet grundet friktion, smøring af impellerpumpen ved skift af impeller o.s.v., o.s.v.
Det er altså ikke silikonegumme, som hærder. Det må IKKE bruges, da det i længden ikke giver den samme beskyttelse.

Jens Koch Medl. no.: 16

2008